Geplaatst op

Communicatie en online grenzen

Overal waar voorstanders zijn, vind je ook tegenstanders. Zo simpel is dat. En voor- en tegenstanders die op argumenten een dialoog aangaan, daar leer je veel van. Waar je weinig van leert zijn de ‘stemming makende’ tegenstanders. In clusters gaan ze gericht online de aanval aan. Zonder argumenten en op de persoon. Vaak vanuit een hoog: ik ken jouw type mannetje/vrouwtje, openen ze de aanval. Vrijwel altijd eindigen ze met een patstelling.

Omdat ze geen argumenten hebben maar erop uit zijn om rond jouw profiel een sfeer te creëren. Niets meer en niets minder. Door in groepsverband op je te reageren, je op te jagen. Ze maken gebruik van de kracht en zwakte van de groepsindruk.

Wat deze ‘stemming makende’ tegenstanders vaak niet weten is dat die tactiek zeker effect heeft, maar niet het gewenste effect. Zij trekken daarmee zelf gelijkgestemden aan, de 1% van community management (google maar ff) die je in een strategie alleen gebruikt, maar waar je per saldo weinig uithaalt. De 90%, daar waar je echt wat aan hebt die doet de optelsom, die leest door. Die herkent de sfeer en het patroon en blijft gewoon op inhoud van content trouw aan de community. In de ruim 5 jaar dat ik online onderzoek doe heb ik georganiseerde treitergroepen online geïdentificeerd. Het patroon van aanvallen is vrij duidelijk. Wat ook opvallend is dat die georganiseerde aanvallen vooral vanuit linkse overtuigingen komen.

Voor mijn onderzoek heb ik kritische tweets op rechts en op links geplaatst. Vanuit rechts kwam er soms een rare schoffering die direct een block verdiende maar vanuit links werd er altijd slinks aangevallen. Soms dagenlang. Het eindigde meestal in een block. Maar niet altijd, ik heb een aantal van mijn belangrijke community leden op het randje van ons beider overtuiging leren kennen. Dat zijn waardevolle community leden gebleken bij de bruggen die ik zoek. Ik kan niet voorkomen dat iemand me akelig aanspreekt of in groepsverband aanvalt maar ik kan er wel voor kiezen om trouw aan mezelf te blijven in mijn manier van uiten en content delen. Ik kan er ook voor kiezen tot hoever ik energie van gekke mensen binnen laat komen. Wanneer ik de optie negeer of block gebruik.

Ik zie het zo, als ik op een netwerkborrel mijn kennis sta te delen en iemand valt me verbaal aan dan corrigeer ik en bij escalatie zoeken, negeer ik. Online doe ik dat niet anders. Ik zou niet weten waarom? Ik kies ervoor de online wereld te gebruiken om te verbinden op waar ik voor sta, je mag er tegen zijn maar wel binnen mijn perspectief van communicatieve normen en waarden.