Geplaatst op

Kwetsbaarheid

Kwetsbaarheid, als ik Google dan kom ik hierop uit: 1) Broosheid 2) Brosheid 3) Fragiliteit 4) Gevoeligheid 5) Teergevoeligheid 6) Teerhartigheid 7) Teerheid 8) Vulnerabiliteit 9) Zwakheid. Ik ben het daar niet mee eens, zwakheid komt dan nog in de buurt. Al vind ik zwakheid iets heel anders dan zwakte.

Zwakheid zegt in mijn optiek dat de dynamiek al is gekozen en zwakte omschrijft de mogelijkheid. Zwakte vind ik niet erg, zwakheid wel. Zwakte heeft in mijn optiek ook niets met broosheid of fragiliteit te maken maar met menselijkheid.

Ieder mens heeft sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen. En vanuit mijn oogpunt vergt het een sterk mens om zijn zwaktes onder ogen te zien en te (h)erkennen. En precies daar maak je verschil in de dingen waar je voor komt te staan in je leven. Daar zet je bedreigingen om in kansen.

Ik schreef in een vorig blog over persoonlijkheid en hoe ik geloof dat dit een balans is tussen IQ en EQ (en energie). Als de ene helft het deel is waar je logisch denkt en het andere deel waar je emotioneel denkt dan lijkt me dat een vrij legitieme redenatie ook. Daarbij zie ik het dan ook nog zo, dat het emotionele deel niet alleen een kwestie van denken is maar ook van ervaren. Daar reageren we dan ook vaak op. Voelen in je hart, pijn in je buik, in shock zijn, niet kunnen geloven of paniek. Een simpele gedachte kan voor volledige paniek zorgen.

Ik ken die paniekaanvallen ook, ik leerde ze kennen tijdens mijn periode als klokkenluider bij Defensie en tijdens de afgelopen 5 jaar financieel overleven. Een enveloppe openmaken, een logische rekensom doen en de gevolgen bedenken, die ervaar ik acuut in mijn emotionele gebied. Mijn verleden en de daaruit voortvloeiende armoede-issues (angst om geen geld te hebben). Acute paniek en soms complete verlamming als gevolg.

Maar omdat ik een vechter ben en altijd wijzer dan beschadigd mijn motto is, heb ik manieren gevonden om iets emotioneel heftigs feitelijk te maken en terug te redeneren naar het logische deel van mijn brein. Een heel simpele maar bijzonder handige oefening is dat ik mezelf heb geleerd om terug te vallen op een vraag stellen. Ga ik dood of ben ik hulpbehoevend? Is het antwoord nee dan zeg ik letterlijk tegen mezelf in mijn hoofd (ff op oefenen), je gaat niet dood en bent niet afhankelijk van hulp dus ff parkeren alles wat er mis kan gaan en nadenken jij.

Wat is er feitelijk aan de hand en wat is mijn positie, waar liggen mijn kansen en waar mijn bedreigingen. Wat maakt me zwak om te handelen en wat heb ik nodig om sterk te kunnen zijn. En daar handel ik naar.

Zwaktes zijn een kans om jou als mens sterk te maken. Als je kwetsbaar kan en durft te zijn. Kwetsbaarheid is potentiele kracht, altijd. Het verschil maak je in wat je met je bedreigingen doet. En wie dit niet gelooft doet er goed aan om zich af te vragen of hij wel echt zijn eigen kwetsbaarheden kent.

Mens wat ben je krachtig en ongelooflijk mooi als je kwetsbaar durft te zijn’, kwetsbaar krachtig kunnen zijn gaat om dichtbij jezelf kunnen blijven en jezelf erkennen. Zodat erkenning van een ander nooit een invulling van jou is maar een aanvulling.

Bij online kwesties definiëren we kwetsbaarheid trouwens een stuk beter: “Een zwakte waar een bedreiging misbruik van kan maken”.