Geplaatst op

Over kunstmatige intelligentie

Vandaag stond ik in de supermarkt mijn digitale boodschappenlijst te checken. Ik stond aan de kant zodat niemand last van mij zou hebben. Een wat oudere dame, het type kort pittig kapsel vond het nodig om met haar winkelwagen tegen me aan te rijden. Opzettelijk overigens omdat ze zich blijkbaar ergerde aan het feit dat ik op mijn mobiele telefoon stond, daar waar ik mijn digitale boodschappenlijst stond te checken.Ik sprak haar aan en ze reageerde venijnig met appen kan je thuis doen. Ik legde haar op zijn Sandraiaans uit wat ik stond te toen en dat ze ronduit onbeschoft was. Ze mompelde een vaag excuus met rotdag en liep snel door.

Ik bedacht nog, als er nou een machine echt heel handig is, dan is het wel dat machientje waar ik alles kan checken, opzoeken en opslaan en ook nog mee kan bellen! Ik ben mij ervan bewust dat grote groepen mensen regelmatig te maken hebben met supermarktsmartphoneterreur. Zij ervaren daar grote irritatie en stress door. En ik persoonlijk vind dat zodra je interactie hebt met de kassière dan moet je daarmee bezig zijn en niet met je telefoon. Dus afrekenen en bellen vind ik echt onbeschoft. Maar verder wat zal jou het een zalige zorg zijn dat iemand op zijn telefoon bezig is. Toevallig in een ruimte waar jij jouw boodschappen doet. Het is geen café of zo waar je verwacht dat er sociale contacten worden onderhouden.

Mensen reageren vaak zo heftig omdat ze in andere situaties issues ermee hebben. Veel mensen bijvoorbeeld die een hekel hebben aan continu op de smartphone kijken, hebben daar zelf mee te maken gehad met een partner die dit stiekem deed. Het gedrag van de vreemde is een trigger.

Zo zijn we in mijn ogen echt al veel te lang bezig met onze eigen issues een probleem van anderen maken. Ondertussen is onze hele samenleving een verzameling van mensen met speciale dingen en afwijkende voorkeuren. Die allemaal in gesubsidieerde belangengroepjes zichzelf belangrijk pogen te maken en overal (lees vooral op social media) hun pijntjes projecteren.

Het is bijna een algemeen geaccepteerd excuus om de communicatie volledig plat te gooien met de patstelling: jij kent/bent/hebt dit niet dus jouw mening telt niet.

Artificial intelligence is iets dat mij fascineert. Ik vind de grens tussen kans en bedreiging echt heel interessant. Ik vind het ook fascinerend dat we blijkbaar kunnen bedenken hoe iets perfect kan, maar het toch zelf niet uit kunnen voeren. Wat de mens in mijn optiek echt onderscheid van de machine is zijn ziel. Zijn bewustzijn en daardoor het vermogen om in perspectief te kunnen zien.

Ik zag vandaag een filmpje van Jack Ma. Hij waarschuwde dat we onze kinderen anders moeten gaan opleiden om te kunnen “concurreren met a.i.”. We moeten onze kinderen de zachte skills gaan leren was zijn boodschap. Ik ben het daar heel erg mee eens.

Dat zelfbewustzijn (soort van erkennen van je eigen soft skills) is iets dat hoort bij de groei van het leven. Op volwassen leeftijd komt er een moment waarop je tegen jezelf aanloopt en daar ga je dan mee aan de slag of niet. De groep die ermee aan de slag gaat wordt doorgaans zelfbewust en de groep die er niet mee aan de slag gaat begint vaak met een gevecht tegen zichzelf.

Ik ben het met Jack Ma eens en lobby al vanaf 2012 voor kindercommunicatieles. We leren onze kinderen wel alle gruwelen uit het verleden als les om te voorkomen voor de toekomst. Maar onze eigen les, de weg naar zelfbewustzijn dat leren we ze nergens. Daar moeten ze dan zelf maar eerst 100.000 keer voor vallen en opstaan. Zelfbewust zijn begint en eindigt met communicatie.

We rekenen onze kinderen hun hele leven af op hun (vaak gebrek aan) communicatie. Maar nergens leren we het hen echt. En er zijn maar weinig ouders die zich zo kwetsbaar op durven stellen dat ze hun kinderen iets leren via hun eigen kwetsbare fouten. Ik hoop dat ik ooit verschil kan maken door kindercommunicatieles op de kaart te zetten. We zijn het wat mij betreft aan onze kinderen verplicht en we zijn het onze eigen toekomst verplicht.

Zoals Jack Ma zei, bouw op zachte skills voor de toekomst! Dan maak je als mens altijd verschil met een machine. Dan kun je de kansen en bedreigingen beheersen. Omdat de mens dit kan bedenken en een machine niet.