Geplaatst op

Over onze persoonlijkheid

In mijn optiek is onze persoonlijkheid een optelsom van de verhouding tussen het EQ en IQ (en energie). En de ontwikkeling in het gedrag is daar dan een direct gevolg van. En met persoonlijkheid bedoel ik dus echt wie jij bent, geen houding, act of (on)gewenst gedrag voortvloeiend uit knelpunten daarin.

Het hoogste bereik daarin is volgens mijn filosofie en ervaring een authentiek stabiele persoonlijkheid, en helaas zijn er daar nog te weinig van. Veel mensen zijn toch meer een soort optelsom van gewenste overtuigingen en gedrag om maar niet naast een kudde te hoeven staan.Een authentieke stabiele persoonlijkheid geeft vrijwel altijd ruimte aan andere persoonlijkheden. Hij weet immers dat hij zelf alleen authentiek kan zijn als hij er zelf mag zijn. Het gedrag van mensen met een ASP is over het algemeen open en toegankelijk zo is mijn ervaring.

Een ASP wil overigens niet zeggen dat je persoonlijkheid altijd stabiel is. Zonder weerstand geen groei. Het wil zeggen dat jouw EQ, IQ en energie met elkaar in balans zijn in je persoonlijkheid. Dat je het kunt ervaren, kunt uitleggen/snappen en het ook zo uitstraalt en je er bewust van bent zeg maar.

Ik merk dat ik een gevoelige sensor heb voor (potentieel) ASP mensen. Op de een of andere manier ‘level’ ik daar intellectueel snel mee. Ik neig in gesprekken met ASP mensen ook snel naar betrokkenheid. Heel intuïtief allemaal. Op zich is dat intuïtieve best heel grappig aangezien ik een behoorlijk feitelijk mens ben. Dat is zeg maar mijn ASP.

Tijdens gesprekken waar die intuïtieve klik ontstaat dan ontstaat dat op energieniveau. Ik absorbeer energie en reflecteer die energie bewust en ik licht wat ik waarneem dan aan de hand van de feiten toe. Door mijn zoektocht naar mijn eigen ASP ken ik mijn basisenergie. En ik ben in staat om iedere verandering in mezelf te analyseren door het te combineren met wat ik zie, hoor en ervaar. En dit dan om te zetten naar wat er feitelijk aan de hand is, soms pittig confronterend dus. Voor mezelf en voor anderen.

Ik geloof mijn hele leven al sterk in de kracht van drie, een drie-eenheid, een driehoek en alles komt in 3. En ik geloof ook dat bij de keuze in wie wij zijn naast EQ en IQ als derde Energie hoort. We reflecteren onze energie, het toont ons wie we zijn. We wisselen energie uit, we absorberen en geven, allemaal. Alleen niet iedereen doet dit bewust. Ik las vorige week een mooie uitspraak: we zijn het gemiddelde van de optelsom van de 7 mensen die het dichtst bij ons staan. Zoiets. Daar speelt wat we absorberen en geven in energie een grote rol in. Daar geloof ik sterk in. De wet van aantrekkingskracht.

Ik heb een vrij grote aversie tegen de hokjes en label drift. Simpelweg omdat het een middel is en ook zo wordt gebruikt, om uit te sluiten. De laatste jaren ben ik dat HSP-gedoe enigszins gaan accepteren. Al vind ik nog steeds dat de mensheid HLP (Hoog Lomp) is geworden. Ik bedacht laatst als ik dan labels draag dan kies ik ze niet alleen graag zelf maar dan bedenk ik ze ook zelf. Ik heb er verder niet meer aan gedacht en maar ergens is het toch gaan broeden en zie hier een zelfbedacht label, ik ben dus een ASP met klaarblijkelijk (ik kan het nog niet verbeteren maar ik werk eraan) HSP. Ik bedacht daarnaast ook de voor mij ideale mensheid, ASP’ers met geloof in de oneindige intelligentie filosofie (2.0 door mij bewerkte versie) van Napoleon Hill.