Geplaatst op

Verantwoording nemen

Verantwoording begint bij jezelf. Door zelf je verantwoording te erkennen, kies je de wijze waarop je deze erkent. Daarna kun je er indien van toepassing verantwoording over afleggen naar anderen. Ik vind de omschrijving meer verantwoording afleggen. Verantwoording nemen doe je in jezelf. Door naar jezelf te erkennen wat jouw aandeel is.

Toen ik als kind in een gestoorde omgeving opgroeide was ik altijd getriggerd door religie. Vanuit mijn fascinatie voor verhalen maar ook door de vragen die ontstonden en vanuit dat sprankje hoop dat er echt een almachtige was. Iemand die verantwoordelijk was, die op enig moment die verantwoording zou nemen. Ik ging altijd graag het gesprek aan met Jehova getuigen en luisterde naar hun passie erachter. Na verloop van tijd werden mijn argumenten sterker en liepen gesprekken vast op verantwoording.

Rond mijn dertigste kwam ik tot de conclusie dat er echt maar 1 verantwoordelijk was en dat was ik zelf. Ik besloot om die verantwoording vanaf dat moment altijd zelf te nemen. In alles wat ik doe en laat neem ik mijn verantwoording sindsdien.

En hoewel in de daaropvolgende jaren er genoeg omstandigheden waren om excuses in te vinden, Ik deed het niet. Want geen enkel excuus koopt verantwoording af. Als er iets in je leven ontstaat en jij bent daar verantwoordelijk voor dan moet je ook het lef hebben om die verantwoording te dragen.

Geen vingers wijzen of ja maar gedoe, zelf je aandeel erkennen. Alleen daar ligt de sleutel naar een oplossing, een verandering. Alles in ons leven brengt ons tot keuzes. De invloed op die keuzes ligt de eerste jaren van je leven buiten jouw verantwoording. Maar op enig moment komt er een tijd om zelf die verantwoording te dragen.

Als je vast zit in ervaringen uit het verleden dan is het niet zo dat je bent zoals je bent omdat iemand ooit iets deed. Je bent zoals je bent omdat jij nog geen manier hebt gevonden om vrede te krijgen met dat gegeven. Je hebt jezelf nog niet geaccepteerd en geen verantwoording genomen voor de optelsom van dat gegeven.

Als je gefrustreerd op werk loopt omdat je geen erkenning krijgt, dan ligt dan aan jezelf. Je kunt namelijk ook zelf die erkenning vaststellen en hem opeisen. Niemand houdt je tegen met een pistool tegen de muur en je voelt je toch al rot in de situatie dus weinig te verliezen. En wat je te winnen hebt is het onoverwinnelijke gevoel van verantwoording pakken.