Geplaatst op

Passie voor communicatie

Bijna alles in het leven valt en staat met communicatie. Ons hele leven hebben wij te maken met relaties of het nou om de relatie met je ouders en familie gaat of om je relatie met schoolgenoten en leerkrachten op school of de relatie met een partner, het succes van die relaties hangt grotendeels af van onze communicatieve vaardigheden. Toch leren wij onze kinderen nergens om bewust te zijn van deze communicatie. In gezinsverband ben je als kind afhankelijk van de communicatieve vaardigheden van je ouders. Zij bepalen wat je meekrijgt over communicatie. Op school in de omgang met leerkrachten en medescholieren en later op je werk word je vaak alleen geconfronteerd met de beperkingen van je communicatieve vaardigheden. Dat levert frustratie op en in veel gevallen een houding van nou dan toch niet, waarom zou ik nog moeite doen. En daardoor leren we al snel onze focus te leggen op ‘alleen’ zenden.

Communicatie bestaat heel simpel geschetst uit zenden en ontvangen. Waarbij de zender zich verdiept in de ontvanger om uiteindelijk een boodschap over te brengen. Als grote onderneming hoeft dat geen enkel probleem te zijn daar kun je prima een afdeling met goede specialisten voor inrichten en dat resultaat komt er wel. Handig is het wel als tenminste op directieniveau het principe communicatie draagvlak heeft. Bij kleinere ondernemers is dit een stuk complexer want je hebt niet voor iedere discipline een expert in huis sterker nog het wordt van je verwacht dat je dat prima zelf kunt allemaal. En dat kun je ook, alleen niet vanzelf en niet zonder een beetje hulp.

Als kleine ondernemer, moet je dus weten hoe je klanten kunt aantrekken, hoe je klantenbindend en klantvriendelijk kunt communiceren. Bij voorkeur weet je ook precies wie je doelgroep is en hoe je die kunt bereiken. Ook is het handig als je weet wat je boodschap moet zijn om die doelgroep te prikkelen om nou juist naar jou toe te komen. Je moet op de hoogte zijn van social media en weten hoe je welk social mediakanaal op welke manier het beste in kunt zetten. Om jezelf te onderscheiden moet je ook nog weten wat jouw grote kracht is en waarom jij interessanter bent om zaken mee te doen. Kortom ga er maar aan staan.

Een communicatieprofessional inhuren is voor een start-up niet rendabel. De meeste doen intuïtief een beetje wat hier en daar. Dat is jammer want met wat hulp, sturing en begeleiding kun je het best zelf doen maar dan met gewenst resultaat.

Maak eens een vrijblijvende afspraak dan kijken we samen hoe we jouw communicatie kunnen verbeteren of perfectioneren.