Geplaatst op

Hoi moeders met dochters

Je herkent het als vrouwspersoon misschien wel, huilend kom je thuis van school. Een strontvervelend joch uit de klas heeft je geslagen. Nadat je beklag bij je moeder hebt gedaan komt ie: “ach joh zo laten jongens zien dat ze je leuk vinden” FOUT!

Wereldwijd strijden veel vrouwen in verdeelde en relatief kleine groepen voor gelijke rechten, tegen uitbuiting, tegen misbruik en tegen geweld. Toch laten veel vrouwen in hun taak als moeder de belangrijkste strijd liggen. De cirkel van gewoontegedrag doorbreken. Leer je dochters niet op jonge leeftijd dat een klap krijgen van een jongen een uiting van affectie is, dat is het niet! Door je dochter op de verkeerde manier signalen te laten vertalen leer je haar om te ondergaan en niet voor zichzelf op te komen! Al helemaal niet in een ongelijkwaardige of gewelddadige relatie. Om nog maar te zwijgen over wat je haar wel leert.

Doe jij als moeder aan zelfreflectie? Ben je bewust van je omgeving en de maatschappij? Mooi! Dan weet jij dus dat jij als moeder een mooie en dankbare taak hebt. Jouw dochter leert van jou! Door zelf het goede voorbeeld te geven en haar de juiste normen en waarden mee te geven en haar te laten zien dat je voor jezelf op mag komen. Leer je dochter, hoe klein ze ook is, dat het niet prima is als een jongen haar slaat. Maar leer haar vooral dat het geen Mars/Venus verschil van affectie tonen is.

Probeer je dochter mee te geven dat zij kan zijn en worden wat zij wil. Je kunt ze niet behoeden voor de fouten die je zelf hebt gemaakt. Je kunt ze wel leren dat ze al die fouten niet zelf hoeven te maken. Wees eerlijk in je gesprek, voor elke leeftijd is een geschikte manier van communiceren. Vind je het moeilijk? Maak dan gebruik van de mensen die dat niet vinden. Daar zijn boeken voor, laat ze zelf boeken lezen. Benoem concrete voorbeelden. En voor de moeders onder ons die echt hebben geleerd van hun fouten, wees eerlijk! Door open kaart te spelen en voorbij je schaamte te gaan en het vallen en opstaan proces in de fout te laten zien, creëer je een unieke leerkans.

Ook jullie dochters zien en horen datgene waarvan jij hoopt dat ze het niet zien of horen. Laat ze zien dat je in de relatie met hun vader of je partner rekening houdt met hem als man. Laat daarin ook duidelijk je eigen grenzen zien. En laat in hemelsnaam die farce: “niet waar de kinderen bij zijn” varen! Zeg dan of niets of spreek uit wat je dwars zit!

Wie heeft verzonnen dat ouders geen ruzie of woordenwisseling mogen hebben? That’s life! Daarmee leer je ze om niet voor de lieve vrede alles te accepteren. Je leert ze ook dat duidelijk zijn de complexe man/vrouw verhouding minder complex maakt. Je leert ze een vrouw van nu te worden! Kritisch, zelfbewust en ‘openminded’. En je leert ze vooral om voor zichzelf op te komen en gaat daar in essentie alle strijd van vrouwen niet over?