Geplaatst op 1 reactie

Over racisme en zwarte piet

Ik ben zo’n vrouwsmens met een uitgesproken mening die ik niet onder stoelen of banken steek. Over zwarte piet heb ik tot nog toe nog geen blog of iets dergelijks geschreven. Ik heb zelf vrij traumatische herinneringen aan het Sinterklaas gedoe op zich. Ik kan me namelijk vooral heel goed herinneren hoe moeilijk het te verteren is, hoe duidelijk de sociale verschillen zichtbaar worden bij dit soort ‘feestjes’.

Als kind van een jaar of 6 snap je gewoon echt niet waarom dat verwende rot kind die altijd iedereen pest, alles krijgt met Sinterklaas wat hij wil. Zelf was ik al maanden nog braver dan braaf en maakte ik mezelf nog meer onzichtbaar zodat niemand zich afreageerde. Je hoopte dan natuurlijk dat die ene persoon, die goed voor ieder kind was en alle kinderen kwam verwennen met cadeaus, ook jou een keer het gevoel gaf wel speciaal te zijn.

Zo rond de Sinterklaasperiode ontstond een fase van hoop, meegenomen worden in de zak naar Spanje betekende namelijk einde pijn en honger. Enfin, ik kan uitgebreid de trauma’s vertellen maar waar het voor mij om draaide was de gruwelijke teleurstelling toen bleek dat heel volwassen Nederland het volstrekt normaal lijkt te vinden om kinderen in de maling te nemen. Ook toen had ik al mijn twijfels over of het nou wel zo’n kinderfeest is.

Ik betwijfel dus of Sinterklaas wel echt zo’n kinderfeest is, veel ouders hebben geen zin in al dat gedoe en roepen op voorhand al: blij als ‘hij’ weer terug naar Spanje is. Ze krijgen er stress van en daar hebben kinderen last van. Het zal ook niet zijn ontgaan dat er sinds een aantal jaar flinke consternatie is rondom het Sinterklaasfeest en dan vooral over het fictieve figuur zwarte piet, en persoonlijk vind ik dat zowel de pro als anti zwarte piet debaters goede punten hebben. En de opmerking van Umberto dat de tekst: ook al ben ik zo zwart als roet, ik meen het toch goed niet deugt, daar heeft hij gewoon gelijk in.

In mijn onderzoek naar online communicatiegedrag, heb ik de online communicatie over zwarte piet royaal gebruikt om te prikken, te porren, te toetsen, te meten en te analyseren. In beide ‘kampen’ tref je een laag van extreem communicerende ambassadeurs en een laag van redelijke en weldenkende ambassadeurs. Dat zou de communicatie vrij simpel en duidelijk kunnen houden denk je dan. Maar de discussie wordt op geen enkele wijze zuiver gevoerd. Stemmingmaken en slachtoffer spelen, als volwassen mensen om een ‘kinderfeest’, om je kapot te schamen. Zwarte Piet proberen te behouden gaat niet de stelselmatige afbreuk van Nederland repareren, en Zwarte Piet wegdoen gaat racisme in de toekomst niet voorkomen of verminderen. Mijn persoonlijke mening in deze is: als er kinderen beschadigd raken door iets wat je voor hen (Sinterklaasfeest) in stand houdt dan doe je daar iets aan, hoe dan ook. Als je in je samenleving steeds hufteriger wordt en kinderen van hun ouders leren om mensen online te treiteren en kapot te maken, dan moet je dus ook niet raar opkijken dat kinderen in hun pestgedrag grijpen naar racisme. En ja dan is Zwarte Piet snel gekozen.

Dan provocerend Nederland want daar zit in mijn ogen een echt probleem, vooral online. Mensen speuren hele dagen het internet af om woorden te vinden waar ze drama over kunnen schoppen. Op zich als de ambassadeurs horizontaal met elkaar communiceren is daar niets mis mee, het loopt als een eend, het kwaakt als een eend en gedraagt zich als een eend. Waar het wel misgaat, is als de provocerende laag door de weldenkende laag erbij wordt gesleurd. Discussies worden platgegooid met patstellingen en de persoonlijke aanval geopend, en voor je het weet bevestigt 1 online rotte appel de regel bij de volgende discussie, en dat deugt niet.

 

1 gedachte over “Over racisme en zwarte piet

 1. Mooi geschreven.
  Het is ook waardeloos wat er nu speelt.
  Het blijkt dat de twee kampen in deze ‘strijd’ ook geen begrip voor elkaars standpunt hebben.
  Discusseren erover lukt ook niet zonder dat je ergens van beschuldigd wordt of zelfs uitgemaakt voor iets wat niet zo is.
  Je zou bijna van de overheid een standpunt hierin verwachten om het op te lossen. Maar zolang de grootste huilebalken hun zin niet krijgen is het toch nooit goed lijkt het.
  Je kan een poging wagen door alle overheids pieten roetveeg te doen en de commerciële zwarte pieten.
  Of zo.
  Maar ik ben bang dat het ge-emmer nog wel wat jaren door zal gaan.

Reacties zijn gesloten.