Geplaatst op

Over projectie en zelfreflectie

Projectie is een term uit de psychologie. Van projectie kan sprake zijn wanneer men eigenschappen of emoties van zichzelf tracht te ontkennen, verbergen of verdringen door deze toe te schrijven aan iets of iemand anders.

Introspectie of zelfreflectie is een activiteit waarbij de eigen gedachten, gevoelens en herinneringen tot onderwerp van overdenking gemaakt worden. Reflecteren, of reflectie, is het doorgronden en herkennen van processen die bewust en onbewust plaatsvinden binnen de eigen psyche.

Kort samengevat, wijs je met de vinger naar een ander of snap je dat in het geval van vingerwijzen er twee vingers, een duim en pink naar jezelf wijzen…
Projectie is in mijn bescheiden optiek niet veel meer dan de aandacht afleiden van je eigen onvermogen. Het ontbreekt mensen meestal niet aan inzichten, die weten ze vaak feilloos te verwoorden, maar het ontbreekt vaak wel aan zelfreflectie.

Door hun eigen onvermogen toe te schrijven aan anderen kunnen ze fijn weer over tot de orde van de dag. Wat nou eigen verantwoording en wat nou zelfkennis. Die ander doet of zegt iets en daar vind ik iets van. En zolang ik maar stevig van leer trek en desnoods roeptoeter dat die ander nooit openstaat voor kritiek, dan lijkt het net of ik dat wel doe. Voor de vorm like ik dan ook nog een mooie quote die de indruk wekt dat ik heel zelfbewust ben.
En zo neem je natuurlijk onderaan de streep alleen jezelf in de maling. Alles wat je ziet in een ander dat zegt iets over jou. Bijna alles wat jij voelt dat een ander jou aandoet zegt meestal alleen dat je zelf geen verantwoording neemt.

Het erkennen van je eigen plussen en minnen zorgt ervoor dat er een wereld voor je opengaat. Zelf verantwoording nemen voor je eigen geluk zorgt ervoor dat je mindset wijzigt van slachtoffer naar optimist. Kansen zien in nare situaties is een vaardigheid die je moet en kunt trainen. Het is geen kwestie van ‘het licht zien door een quote, blog of vlog’ maar een continu lerend proces.

Het is niet moeilijk om in tijden van voorspoed overal het positieve in te zien en het negatieve weg te relativeren. Het is pas een uitdaging als je die vaardigheid overeind kunt houden in tijden waarin het lijkt of niets ooit meer goedkomt. Natuurlijk is het makkelijk gezegd dat je jouw zegeningen moet tellen ook al lijkt jouw wereld donkerder dan ooit. Maar toch train je daar je vaardigheid om optimistisch in het leven te gaan staan. Hoe vervelend je situatie ook is, er is altijd wel iets te verzinnen om te waarderen. De grens van waardering verleg je afhankelijk van je situatie.

Het begint hoe dan ook bij verantwoording nemen voor wie jij bent en voor wat jij doet of deed. Met snappen dat als je een vinger naar een ander wijst, dat er dan twee vingers, een duim en pink jouw kant op wijzen. Projectie geeft hooguit korte termijn bevrediging terwijl zelfreflectie je lange termijn bevrediging geeft. In perspectief: dicht bij jezelf kunnen blijven haalt namelijk ook de macht bij een ander weg om je te krenken.